BURSA LEZZETLERİ (1)

Blogun ilk yazısı ne olmalı diye düşünürken memleket mutfağından başlamanın doğru bir tercih olacağını düşündüm. Bu yazıda Bursa'ya özgü lezzetler ve bunlarla ilgili mekan önerileri olacak. Ayrıca Bursa'nın Türkiye'ye mal olan bir çok lezzeti olduğundan yazının devamı geleceğini belirteyim.

1. İskender Kebap ya da İskender Döner
İskender Döner


İskenderi fast food restoranı tercih etmeniz halinde her AVM'de yemeniz mümkün ancak doğuşu 1860'lara dayanan gerçek bir İskender için Bursa'ya gelmeniz gerekiyor. Cevat  İskenderoğlu ve Yavuz İskenderoğlu olmak üzere iki ayrı varisler isim hakkına sahip. Hatta bu yüzden Bursa'da restaurantlarda bu isimle göremezsiniz. Şehir dışından gelen kişiler genelde Ulucami'nin yanındaki mavi brandalı şube ve Ünlü Caddedeki şubeyi tercih ederler. İki mekan iki varisin en tercih edilenlerdir.

Cevat İskenderoğlu'nun varislerinin işlettiği mekan
Yavuz İskenderoğlu'nun varislerinin işlettiği mekan

Ancak ben size başka bir mekandan bahsedeceğim.Cemal Cemil Usta Uludağ Kebapçısı... Önünde uzun araba kuyruğu oluşacak kadar enfes lezzete sahip. Abartmadığımı masanızda siparişi verdiğinizde en az yarım saat beklemenize rağmen ilk çatalda fark edeceksiniz.

Cemal Cemil Usta Uludağ Kebapçısı

Bu arada küçük bir bilgilendirme yapayım. Lezzet olarak Bursa'dakinin bire bir aynısı olmasa da İstanbul'da yaşayanlar için Küçükbakkalköy'de yer alan bir şubesi var. 

2.Pideli Köfte 

Çevremde pideli köfteyi bilmeyen kime söylesem herkesten aynı tepki... İskender'in köftelisi yakıştırmasını yapıyorlar. Gerçi sunumu itibariyle iskender, tadı itibariyle minik inegöl köftesinin bir benzeri diyebiliriz. Bursa'nın lezzetin keşfedildiği Kayhan Çarşısı'nda ondan fazla pideli köfte restoranı mevcut. Tarihi Kayıhan, İdris ve Hacıbey Pideli Köfte çarşının en iyi üç mekanı kabul ediliyor. Lezzet konusunda birbiri ile yarışıyorlar. Şaşırabilirsiniz ama benim tanıdığım çoğu Bursalı pideli köfteyi İskenderden daha çok tercih ediyor diyebilirim.


Pideli Köfte
3. Tahinli Pide

Farklı formlarını görsem de bugüne kadar Bursa'dakine benzerini görmedim. Tahinli pide Bursalılar için gerçekten özel bir lezzet. Hatta onlar için "tahinli pide" değil "tahanlı pide"...Küçük yuvarlak pide içinde akışkan tahinle bu lezzetten büyük bir haz alacaksınız. Bursa'da her yerde bulabilirsiniz ama en iyileri Tarihi Abdal Fırını ve Emirsultan'da yer alan Somuncu Baba Fırını'ndan çıkan lezzetlerdir.

Tahinli Pide/Tahanlı Pide
4. Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa tatlısı nam-ı diğer peynir tatlısı... Tatlı ilk Bursa'nın Mustafa Kemal Paşa ilçesinde üretilmeye başlanmış hala ilçede yoğun bir üretim söz konusudur. Tabi Kemalpaşa tatlısından bahsederken markette satılan küçük tadı olmayan ürünlerden bahsetmiyorum. Daha iri, içinde peynir olanından bahsediyorum. Eğer yolunuz Kemalpaşa'ya düşerse tazesini bulabilirsiniz.

Kemalpaşa tatlısı



Yorumlar

Popüler Yayınlar